Granola wykonana samodzielnie, domowym sposobem, jest o wiele wiele smaczniejsza i co najważniejsze zdrowa. Nie zawiera dodatkowych ilości cukru ani innych ulepszaczy, a co za tym idzie kalorii, które zawierają kupne musli. Przepis jest naprawdę prosty i nie zajmuje wiele czasu. Sami możecie decydować o składnikach i ich ilościach.
Podstawą granoli są płatki owsiane, do których dorzucamy orzechy i nasiona. W skład mojej granoli oprócz płatków owsianych, wchodzą :
- miód,
- orzechy laskowe,
- migdały,
- pestki dyni,
- siemię lniane,
- sezam,
- suszone owoce (śliwka, morela, daktyle, rodzynki)
Ważna uwaga! Suszone owoce dodajemy dopiero po upieczeniu naszej granoli. Ja raz o tym zapomniałam i z piekarnika wyszły gorzkie i twarde. Więc musicie mi uwierzyć :)
Wszystkie składniki (oprócz owoców) wrzucamy do miski. Miód (u mnie 3 bardzo duże łyżki) jeśli jest zbyt gęsty, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy go do naszej miski i wszystko mieszamy. Naszą mieszankę przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy przez ok 30 minut, aż do zrumienienia. Podczas pieczenia należy 2 - 3 razy przemieszać naszą granolę, aby równomiernie się przypiekła. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia. Teraz możemy ją wymieszać z naszymi suszonymi owocami. Na końcu przekładamy do szczelnego słoika lub puszki.
Granola najlepiej smakuje z jogurtem lub mlekiem. Również jest rewelacyjna jako coś do przegryzienia przed telewizorem :)
Smacznego!
Taka granolę lubię pochrupać też na sucho :)
OdpowiedzUsuń